OGNJENOVIĆ: Do kraja nedelje pomoć od Republike, za 10-ak dana odblokirane škole

U nastavku današnjeg skupštinskog zasedanja u Zaječaru, prekinutog u petak nakon usvajanja Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zasedanja, svi prisutni odbornici parlamenta, i vladajuće većine i opozicije, glasali su za usvajanje Odluke o javnom okupljanju građana.

Usvajanje ove odluke prokomentarisao je predsednik Skupštine grada Stefan Zankov:

“Na društvenim mrežema bila je poslednjih dana potpuno bespotrebna hajka i mnogo neistina oko predloga ove odluke, a sada i sami vidite da je ona potpuno liberalna i usklađena sa novim zakonskim rešenjima. I zbog toga sam izuzetno ponosan.

Skupština grada je u poslednjih 100 dana sve odluke donela u interesu grada i građana, i osim paušalnih ocena, nisam čuo nijedan primer argument, član, stav ili tačku da to nije tako.

Mogu da se pohvalim da se demokratija vratila u Skupštinu grada. Uporedite samo sednice do decembra i od tada, odnos prema vama, prema medijima. I ova odluka ide u tom pravcu. To su te pozitivne promene”, istakao je Zankov.

Rasprava se na sednici vodila o finansijskom i izveštaju o radu Centra za kulturu i turizam u 2015. godini. Nakon obrazloženja direktora Zorana Stamenkovića o utrošenim sredstvima i primedbi opozicije da nisu predviđena sredstva za Gitarijadu, kao ni novac Ministarstva kulture za neke projekte, ali i da nema podataka do kakvih je rezultata dovela istraga Kriminalističke policije, reagovao je gradonačelnik Velimir Ognjenović:

“Jedva čekam izveštaj UKP-a i naše policije, da vidimo ka je šta uradio, ko je šta uzeo, kako je uzeo. Ako treba prvo neka vode mene, ali da se zna i da se jednom stavi tačka na to. UKP je došao do svih podataka, odavde je oteto 280 miliona. Tačno se zna kako je išao novac, gde je išao i kojim krugovima i gde je završio taj novac.

Mnogo stvari znam, ali ne želim ništa javno da kažem dok se izveštaj ne objavi, dok ne krenu hapšenja.

Sada se za svakih 100 dinara zna gde idu. Kada sam rekao da će Gitarijada ove godine koštati 10 miliona dinara, naši ljudi su me optužili. Pitaju me ko sam ja i šta sam ja da smanjim Gitarijadu, kažu to je pedeseta. Pa neka je i sto pedeseta, daj da se pružimo koliko smo dugački”, rekao je Ognjenović.

Gradonačelnik je najavio je da će do kraja nedelje stići pomoć od Republike, da će u narednih deset dana sve škole biti odblokirane, kao i da će zaposlenima u javnim preduzećima i ustanovama, bilo da se radi o direktnim ili indirektnim korisnicima budžeta, dve plate biti isplaćene. Takođe, gradonačelnik je rekao da je postignut dogovor sa nadležnim ministarstvom i „Kolubarom“ da radovi na javnoj garaži budu nastavljeni.

Na današnjem zasedanju usvojeni su: Izveštaj o stanju životne sredine u prošloj godini, početni likvidacioni bilans Ustanove „Gitarijada“, finansijski i izveštaji o radu u prošloj sa planovima aktivnosti za ovu godinu: Istorijskog arhiva „Timočka krajina“, Ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, Apoteke „Zaječar“.

Imenovani su i novi članovi upravnih i nadzornih odbora više ustanova i fondacija, kao i članovi školskih odbora pojedinih obrazovnih ustanova.

Dogovoreno je da i opozicione stranke predlože članove radnih tela i komisija do narednog zasedanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *