Zaječarske škole i dalje u blokadi, lokalna samouprava očekuje pomoć države (VIDEO)

Zaječarski prosvetari u poslednjih nekoliko meseci već treći put protestuju ispred lokalne samouprave, jer su računi 16 od ukupno 17 škola na teritoriji Grada Zaječara mesecima u blokadi. Većina škola u gradu i u selima već nekoliko meseci radi bez sredstava za higijenu, telefona, interneta, a lokalna samouprava je nemoćna jer škole ukupno duguju oko 200 miliona dinara, a iznos blokade je 40 miliona, saznajemo od Gorana Manojlovića, predsednika Gradskog odbora Unije sindikata Srbije.

Zato je danas štrajk radikalizovan pa je potpuno obustavljena nastava u 10-ak škola gde Unija sindikata ima većinsko članstvo i oni su sa transparentima i pištaljkama protestovali ispred Gradske uprave. Među prosvetnim radnicima bilo je i roditelja učenika koji podržavaju njihove zahteve za normalizaciju uslova rada u obrazovnim ustanovama.

S druge strane, u Gradskoj upravi koja je, inače, u veoma teškoj finansijskoj situaciji, kažu da sami ne mogu da izađu iz ovog problema koji je nastao nagomilavanjem dugovanja školama godinama unazad. U izjavi za medije, pomoćnik gradonačelnika Zaječara Vladislav Milojević, rekao je da su Gradskoj upravi već treći mesec ukinuti transferi i da je grad uspeo svojim sredstvima uz asignacione ugovore, da spreči odnošenje popisane školske opreme u tri škole, ali da su se za ostatak duga obratili državi za pomoć.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *