Predstavljen “Posmatrač izbora” u Zaječaru

Danas je u prostorijama AS Media Centra u Zaječaru održana konferencija za novinare o ”Novim tehnologijama ka transparentniijem i odgovornijem sprovodjenju izbornog procesa u Republici Srbiji”, u okviru kojeg je predstavljen i softver “Posmatrač izbora”. O načinu kako se može postati “posmatrač izbora” i o važnosti te uloge, govorili su Goran Radisavljević i Ivan Živković iz Timočkog omladinskog centra.

Cilj projekta je da se terenskim posmatranjem kontrološe finansiranje političkih aktivnosti, stranačkih rashoda i prihoda u skladu sa zakonima Srbije. Građani Srbije moći će na novoj besplatnoj android aplikaciji „Posmatrač izbora“, koja se preuzima besplatno sa “Google Store”, da prijave uočene nepravilnosti u toku predizborne kampanje slanjem fotografija.

„Beležiće se koliko su postavljeni bilbordi i na kojim mestima, koliko je autobusa korišćeno za stranačke skupove, nepravilno oglašavanje, korišćenje službenog automobila u stranačke svrhe, a prati se da li je funkcioner zloupotrebio službeni položaj time što svoju funkciju koristi za stranačku promociju“, objasnio je Radisavljević novinarima.

Snimljeni materijal biće dostavljen Agenciji za borbu protiv korpucije, koja je, inače, predvidela angažman stotinak terenskih posmatrača u Srbiji, a proaktivno je mobilisan i civilni sektor za nadzor predizborne kampanje kroz 30 partnerskih organizacija, među kojima je i zaječarski TOC, i dve nacionalne mreže Koaliciju za nadzor javnih finansija i NAPOR. Nosilac projekta je „Bečejsko udruženje mladih“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *