U zaječarskom Crvenom krstu predavanje povodom Svetskog dana borbe protiv TBC-a

Načelnica pneumatofiziološkog odeljenja Zdravstvenog centra Zaječar dr Olgica Marković održala je danas predavanje korisnicima narodne kuhinje u Zaječaru, povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkoloze. Ovom prilikom ona je ukazala na faktore rizika koji utiču na oboljevanje od TBC-a i kako na vreme prepoznati i lečiti ovu bolest za koju se smatralo da je zauvek iskorenjena.

U izjavi za medije doktorka Marković rekla je da je prošle godine na području Zaječarskog okruga bilo 9 obolelih od ove bolesti (6 u Zaječaru) i da je kod svih obolelih bila u pitanju plućna tuberkoloza, a ne rezistentna.

Inače, 24. mart je izabran za Svetski dan borbe protiv tuberkoloze, jer je toga dana davne 1882. godine Robert Koh prvi put video, odnosno otkrio, uzročnika ove bolesti i to pod običnim mikroskopom. To je bio prvi korak ka prepoznavanju (dijagnostikovanju) i lečenju (terapiji) tuberkuloze.   

Procenjeno je da se u svetu svake godine javlja oko 8,5 miliona novih slučajeva i da oko 2 miliona ljudi umire od tuberkuloze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *