U Sestriereu održano 63. Svetsko prvenstvo novinara skijaša

Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu novinara skijaša održanom od 13. do 20. marta u italijanskom Sestrijereu, Srbiju su predstavljala četiri novinara skijaške sekcije Udruženja novinara Srbije: Bojana Pepić, Mirko Milićević, Marko Đurica i Miljan Vitomirović.

Na 63. susretu Međunarodnog ski kluba novinara (SCIJ) učestvovalo je gotovo 200 novinara iz 32 zemlje iz celog sveta. I ovog puta ostvareni su dobri rezultati u veleslalomu. Bojana Pepić je u konkurenciji juniorki bila odlična osma od 34 takmičarke. Mirko Milićević i Marko Đurica zauzeli su 12, odnosno 14 mesto u kategoriji juniora, a senior Miljan Vitomirović bio je 19. u konkurenciji 26 novinara skijaša.

Ovo nezvanično svetsko prvenstvo novinara u skijanju održano je u predivnom ambijentu Alpa, na granici Italije i Francuske. Skijalište Vialatea obuhvata nekoliko mesta, od Prađelata i Setrijerea, do Sansikaria i Klavierea, udaljenih nešto manje od 100 kilometara od Torina, poznatog po fabrici automobila Fijat. I upravo su zastave svojih zemalja na otvaranju, ali i umeće na veleslalomskoj trci, novinari pokazali na stazi koja nosi ime osnivača fabrike i skijališta u Sestrijereu, Đovanija Alberta Anjelija.

Za italijanski region Pijemonta je ovo bio jedan izuzetan događaj o čemu svedoče i srdačni pozdravi gradonačelnika Sestrierea, Valtera Marina i gradonačelnice Prađelata, Monike Berton, ali i svečani prijem koje su organizovale gradske vlasti u Torinu. Ove je godine obeležena 10. godišnjica od zimskih Olimpijskih igara 2006. godine održanih upravo u Torinu. S obzirom na to da SCIJ susreti nisu samo takmičarski, već da se na njima razmenjuju profesionalna iskustva i razgovara o mnogim ozbiljnim i aktulenim temama, ove se godine na okruglim stolovima raspravljalo o ekonomskim efektima organizacije Olimpijskih igara na razvoj te regije Pijamonta u Italiji, kao i o izveštavanju o migrantskoj krizi u Evropi, Africi i Bliskom Istoku. Na tom je panelu govorio i generalni sekretar Evropskog udruženja novinara, Rikardo Gutijereš, a zaključak je bio da novinari u svim zemljama moraju da pokažu više odgovornosti u praćenju migrantske krize i da se zbog preterane patetike u reportažama o tragičnim sudbinama ljudi, što je nesumnjvo, zaboravlja na istraživačko novinarstvo o pitanjima uzroka i posledica krize.

Inače, SCIJ je osnovan daleke 1955. u vreme Hladnog rata kao način spajanja novinara pre svega zemalja Istoka i Zapada, a Jugoslavija je bila među zemljama osnivačima i prisutna na prvom susretu u francuskom Meribelu. Danas ima više od 2000 članova u 46 zemalja, svake godine se na godišnjem susretu okupi približno 200 novinara i 64. prvenstvo biće održano naredne godine u skijalištu Val Cenis u Francuskoj.

Na „Nacionalnoj večeri“ svaka od zemalja učesnica predstavila je proizvode svoje gastronomije, a družeći se međusobno novinari imaju priliku da upoznaju i različite kulture. Naša reprezentacija predtsavila je domaće proizvode iz Kovilja i iz centralne Srbije. Gosti našeg štanda uživali su probajući koviljsku dunjevaču, čvarke i suvu pečenicu, kao i čuvenu viljamovku, ajvar, ljutenicu i kozji sir. 

Na kraju treba reći i to da je ovogodišnji susret Međunarodnog udruženja novinara skijaša trebalo da bude održan na Kopaoniku, jer je ski sekcija Udruženja novinara Srbije dobila poverenje za organizaciju na prošlogodišnjem susretu u španskoj  Bakeiri Beret. Međutim, i pored podrške države, odustalo se jer nije sakupljen novac za neophodan budžet zbog teške ekonomske situacije i nezainteresovanosti sponzora u Srbiji.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *