Sudski izvršitelj u OŠ Ljubica Radosavljević Nada. U ponedeljak novi štrajk zaječarskih prosvetara

Kako je javio Radio Magnum, u Osnovnu školu „Ljubica Radosavljević Nada“ u Zaječaru juče je došao sudski izvršitelj kako bi popisao imovinu na osnovu duga koji ova škola ima za ugalj prema preduzeću Vesimil.

Direktor škole Novica Dimitrijević izrazio je žaljenje zbog situacije u kojoj se škola nalazi. „Žao mi je što se ovo dešava, jer mi smo ovde pre svega da učimo i vaspitavamo decu“, kaže direktor škole Novica Dimitrijević. „Kao direktor škole nikada nisam pretpostavio da će se ovo desiti. Medjutim, desilo se“, kaže Dimitrijević i postavlja pitanje: „Kako ćemo učiti decu kada nam popišu računare i druge vredne stvari koje smo obezbedili od donacija i realizacijom brojnih projekata?“

Prema rečima direktora Dimitrijevića, škola se do sada snalazila na razne načine kako bi normalno funkcionisala. „Sada sledi završni ispit učenika osmog razreda i ne smemo da gubimo dane“, kaže direktor, ali i dodaje: „Plašim se da nismo došli do kraja. Mi ne dugujemo samo Vesimilu već i Ogrevu. Ako nam obustave isporuku uglja ja ne znam kako ćemo te učenike spremiti za završni ispit. Učenici na taj način gube mnogo. Gubi i škola na kvalitetu. Do sada smo se snalazili, pozajmljivali da škola ne bi stala, ali više nemamo ni od koga da pozajmljujemo“.

Slučaj Osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ nije jedinstven u Zaječaru i u Srbiji. Dugovi osnovnih i srednjih škola u Srbiji u zbiru se mere milijardama dinara. To što 131 škola ima blokiran račun zbog ukupnih potraživanja od 236 miliona dinara (od čega je, prema rečima Stefana Zankova, predsednika Skupštine grada Zaječara, blokada samo u Zaječaru oko 50 miliona) samo je vrh ledenog brega. Ispod njega stoje neplaćeni računi za struju, komunalije, zakinuti dobavljači sanitarija, sapuna, toalet-papira, kreda, sunđera, papira za štampanje… Sudski izvršitelji koji popisuju školsku imovinu i prete plenidbom postali su svakodnevica srpske prosvete.

Zbog dugovanja zaječarskih škola, o čemu je Za media već izveštavala, u ponedeljak 14. marta u podne, ispred Gradske uprave u Zaječaru biće održan još jedan protestni skup zaposlenih u školama na teritoriji Zaječara.

 

Škole su u blokadi već duže vreme, a prema rečima Gorana Manojlovića, predsednika sindikata GO Unije Zaječar, predstavnici Gradske uprave ništa nisu preduzeli. “Ukupna dugovanja škola iznose oko 192 miliona dinara. Od usmenih obećanja koja su dali predstavnici Gradske uprave u razgovoru sa predstavnicima GO sindikata Unije Zaječar ništa nije ispunjeno, samo su se dugovanja škola još više povećala, te smo primorani da našu borbu nastavimo dalje“.

Prosvetari se ograđuju od objava nekih političkih partija i uz dužno poštovanje politike i programa svih stranaka ističu da ovo nije politički skup, i da će svaki prosvetni radnik po svom ličnom ubeđenju i simpatijama birati kada za to bude vreme. 

Prosvetari su prethodni protest ispred Gradske uprave organizovali u novembru 2015. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *