Timočka krajina nije ugrožena poplavama, a jedinica za spasavanje na vodi u pripravnosti za pomoć ugroženim opštinama

Zaječaru ne preti opasnost od poplava. 14 litara kiša, koliko je palo na teritoriji Timočke krajine nije dovoljno da bi napravilo probleme, istakao je jutros Vladan Paunović, načelnik zaječarskog upravnog okruga.

Nivo Crnog Timoka je na koti 240 i u opadanju je. Redovna odbrana od poplava proglašava se na 260. Nivo Belog Timoka je porastao u poslednjih 12 sati i trenutno je na 100 cm, a redovna odbrana od poplava proglašava se na 150 cm, tako da nema realne opasnosti od poplava“. Paunović je dodao i da su i uzvodni vodotokovi u opadanju, a da čak i najavljene nove padavine i sneg na okolnim planinama ne mogu da ugroze ljude i materijalna dobra u slivu Timoka.

Prema rečima Branislava Matića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije, Jedinica za spasavanje na vodi Vatrogasno spasilačke čete u Zaječaru je u pripravnosti i spremna je da u svakom trenutku pritekne u pomoć ugroženim opštinama u Srbiji.

Usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova vanredna situacija je proglašena u 15 opština u Srbiji, a poplavljeno je oko 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba. Ipak, voda se polako povlači u korita gotovo svih reka, osim Zapadne Morave.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *