Prezentacija „Albanska golgota 100 godina kasnije“ u Kladovu

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u sredu, 9. marta od 18 časova priređuje prezentaciju ekspedicije „Albanska golgota 100 godina kasnije“. O tome šta su preživeli na svom putu, decembra prošle godine, govoriće kladovskoj publici alpinisti Marko Nikolić, Nemanja Nešković, Nenad Mitrović i Marko Marković.

Ova četiri hrabra momka prešla su jedan od pravaca povlačenja srpske vojske peške, u istom periodu u decembru bez ikakve logistike. Putanja je obuhvatila Peć (Rugovsku klisuru) – Čakor – Devojački krš – Plav – Gusinje – Vrmošu – Selce – Tamaru – Hoti – Skadar – Lješ – Drač – Krf. U povratku su obišli Srpsko vojničko groblje u Solunu i popeli se na Kajmakčalan, odnosno „kapiju slobode“ kako su ga naši preci nazivali.

“Albanska golgota 100 godina kasnije” je ekspedicija koja je decembra 2015. godine ponovila put srpskog naroda i vojske tokom povlačenja 1915. godine i na taj način skromno obeležila tragičan i veličanstven događaj, jedinstven u istoriji. Njeni članovi su ovim gestom želeli da iskažu najiskrenije divljenje i odaju počast precima.

Prezentacija je upriličena povodom obeležavanja jednog veka od ukrcavanja Timočkih divizija u luci Valona i njihovog prebacivanja na ostrvo Krf, u mesta Pirgos, Ipsos i Markos, koje je trajalo od 3. do 14. februara 1916.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *