Ozvaničena saradnja muzeja u Zaječaru i Vracu u Bugarskoj

Potpisivanjem međunarodnog Ugovora o saradnji Narodnog muzeja Zaječar i Istorijskog muzeja Vrace, danas je zvanično počela saradnja ove dve ustanove kulture u Srbiji i Bugarskoj. Saradnja kolega iz oba muzeja realizovaće se kroz razmene izložbi, ali i dogovora o zajedničkim projektima.

Prema rečima direktora muzeja u Vracu Georgija Ganecovskog, oba muzeja pronašla su zajednički interes u ovoj saradnji i to je dobar osnov za buduće zajedničke projekte kojima će konkurisati za sredstva od EU.

Bora Dimitrijević, direktor zaječarskog muzeja, ističe da je u vremenu kada je još manje para za kulturu, ovakav vid saradnje od neprocenjive vrednosti. Od 2004. godine do sada, zaječarski muzej je realizovao projekte sa stranim donatorima u ukupnoj vrednosti od 1.159.706 evra, dok je istovremeno od domaćih ministarstava i drugih državnih ustanova za projekte dobio 313.000 evra.

Ovom prilikom Dimitrijević je naveo da će uskoro ugovor o saradnji potpisati i sa muzejom u Krajovi, u Rumuniji, sa kojim muzej u Vracu već ima zajedničke projekte.

Zaječarski muzej od ranije sarađuje sa rumunskim muzejom u Turnu Severinu i bugarskim u Botevgradu.
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *