Kod privatnog lekara može i besplatno

Prema važećoj uredbi, ukoliko ne možete da zakažete specijalistički pregled u državnoj zdravstvenoj ustanovi u roku od mesec dana, imate pravo da se besplatno pregledate u privatnoj ordinaciji. Međutim, ovo pravo se malo koristi, jer većina pacijenata i ne zna da postoji takva mogućnost.

To nam je potvrdila i pomoćnik direktora Filijale RFZO u Zaječaru Gordana Vukić, koja kaže da je tek nekoliko osiguranika u Zaječaru, Knjaževcu i Boljevcu – koje pokriva ova filijala, iskoristilo ovo pravo. Kod tih nekoliko pacijenata koji su ostvarili usluge kod privatnika u pitanju su bile neke laboratorijske analize, ultrazvučni ili kolordopler pregledi.

Osigurana lica svih filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje mogu da ostvare pravo na refundiranje novca za preglede i analize izvršene u privatnim ordinacijama, tako što ukoliko je lekarski pregled na primer zakazan za 45 dana, pacijent ima pravo da od te ustanove traži potvrdu da pregled nije mogao da bude obavljen u roku od 30 dana. Sa tom potvrdom on može da ode u privatnu ordinaciju, a novac koji je potrošio za pregled refundiraće mu ustanova koja je izdala potvrdu.

Ova mogućnost ne važi za one usluge kod kojih postoje liste čekanja, kao što je ugradnja kuka. O ovom pravu možete se informisati kod Zaštitnika prava pacijenata ili u najbližoj filijali RFZO.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *