Takmičenje duvača “Mile Paunović” prvi put u Negotinu 26. marta. Rok za prijavu takmičara 1. mart

Memorijalno takmičenje duvača “Mile Paunović” prvi put održaće se 26. marta u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu. Takmičenje se organizuje za disciplinu duvački instrument solo a duvači će biti podeljeni u kategorije prema uzrastu takmičara. Pravo učešća imaju redovni i vanredni učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola ili srodnih muzičkih institucija.

Negotinska krajina, posle nenadmašnog Stevana Stojanovica Mokranjca bez sumnje dobila je još jednu muzičku legendu. U najboljim stvaralačkim godinama trubač Mile Paunović (1955-2015) rodom iz Crnomasnice kod Negotina bio je tri i po decenije muzičar o kome pravi poštovaoci ove umetnosti i krajinski veseljaci danas obično govore samo biranim rečima. Kako i ne bi kada ovaj “čarobnjak iz Krajine” svoj raskošan talenat i nenadmašnu virtuoznost potvrdio još u danima najranijeg detinjstva.

Po završetku osnovne škole, Mile Paunović upisuje Srednju muzičku školu u Beogradu i pod nadzorom čuvenog i priznatog muzičkog pedagoga Alojza Strnada stiče prva muzička znanja. Njegovi vidici međutim postaju još širi na Fakultetu muzičke umetnosti koji pohađa u klasama profesora Dimitra Angelova i Mladena Đorđevića i diplomira 1984. na instrumentalnom odseku — truba. Na tradicionalnim takmičenjima muzickih škola i akademija Srbije, mladi trubač skreće pažnju široj javnosti i po pravilu osvaja mnoge nagrade i priznanja.

Prekretnicu u muzičkom sazrevanju maestra Mileta Paunovića svakako čini aktivan rad u nekoliko kulturno-umetničkih društava. Druženje sa beogradskim amaterima je za njega od dragocene koristi da još bliže upozna sve pravce i muzičke stilove u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj muzici. 1976. godine uz pratnju velikog revijskog orkestra Radio televizije Beograd, ženskog hora “COLEGIJUM MUSICUM” i dirigentske palice Darinke Matić Marović, učestvuje na Beogradskom saboru, gde sa kompozicijom Dimitrija Mikana Obradovića “Iz mojih šuma” — pesma bez reči, izvodi kompoziciju inspirisanu narodnim folklorom i osvaja prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike.

S obzirom na to da do tada na ovakvoj muzičkoj manifestaciji nije takav žanr upražnjavan, mladi trubač, Mile Paunović dolazi do punog izražaja i njegov senzibilitet ne ostavlja ravnodušne ni muzičke urednike prvog programa Radio Beograda, koji ubrzo ovu kompoziciju snimaju kao trajni snimak radija i uvrstava ga u svoju programsku šemu. Kao solista ili član orkestra postaje stalni gost radio i televizijskih emisija, a pred angažovanja i učešća u izdavanju ploča i video kaseta, svesrdno pomaže u realizaciji više od sedam stotina muzičkih projekata. Maestro Mile Paunović 1986. godine osniva Narodni orkestar.

U zavičajnom gradu Negotinu 1992. godine otvara se srednja muzička škola. Tadašnji predsednik opštine poziva Mileta Paunovića da se vrati iz Beograda, gde je aktivno radio na estradi da u novoosnovanoj školi oformi klasu mladih trubača.
 

LINK ZA FAJL » prijava.docx


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *