Izložba ilustracija Sime Žikića od sutra u zaječarskom muzeju

Izložba knjaževačkog Zavičajnog muzeja “Sima Žikić – svedok ratnih stradanja” biće otvorena u Narodnom muzeju u Zaječaru u četvrtak, 25. februara, u 14 sati.

Izložba predstavlja protu Simu Žikića, nesvakidašnjeg hroničara svoga vremena, kao svedoka ratnih stradanja stanovništva Timočke krajine i Srbije u toku balkanskih i Prvog svetskog rata, a kroz prikaz četrdeset tri ilustracije koje dodatno pojašnjavaju tekst druge sveske rukopisa memoara pod nazivom „Prvi svetski rat“, prateći ga na marginama.

Ovaj vid tumačenja i prezentacije dela rukopisne građe i memoarskih minijatura prikazuje knjaževačkog protu u ulozi očevica i baštinara, spremnog da zabeleži i opiše istorijski trenutak, običaje i mentalitet svojih sugrađana i ljudi kraja iz kojeg je potekao, a sve s namerom da pouči i da se ne zaboravi. Izložba je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada autora, Milene Milošević Micić, istoričara umetnosti, višeg kustosa Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, posvećenog proučavanju bogate i raznovrsne umetničke zaostavštine knjaževačkog prote.
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *