Pomoć EU poplavljenim poljoprivrednicima u istočnoj Srbiji

Poljoprivredni proizvođači iz Zaječara i još šest opština u istočnoj Srbiji (Majdanpeku, Kladovu, Negotinu, Svrljigu, Boljevcu i Knjaževcu) dobiće narednih meseci neke od paketa pomoći EU namenjene poplavljenim područjima.

Poljoprivrednici dobijaju seme za prolećnu i jesenju setvu, mineralno đubrivo, sadnice voća, stočnu hranu, stoku i plastenike. Dodela pomoći EU u 2016. sprovodiće se u 17 opština i planirano je da više od 8.000 poljoprivrednih domaćinstava dobije neki od paketa pomoći za koji su se opredelili. Prve isporuke počinju u martu kada se planira podela semena i đubriva za prolećnu setvu.

Do kraja januara iz pretpristupnih fondova FAO distribuirane su značajne količine pomoći za više od 33.000 poljoprivrednih gazdinstava u 41 opštini u Srbiji, rečeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Za ovaj program pomoći EU poljoprivrednim domaćinstvima u Srbiji, koji od novembra 2015. godine sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO), iz pretpristupnih fondova obezbeđeno je 1,5 miliona evra.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *