Priča o tragičnoj ljubavi Šanka i Bonke zanimljiva i nakon više od jednog veka (FOTO)

U okviru akcije Matične biblioteke “Svetozar Marković” da se jedanput mesečno kroz “Zavičajni kutak” podsećamo nekih značajnih ličnosti i događaja koji su obeležili istoriju Zaječara, večeras je u ovoj ustanovi kulture oživljena priča s kraja 19. veka kada je u Velikom Izvoru čuveni violinista Šanko Dišković, ubio na svadbi svoju ljubljenu Bonku koju su roditelji isprosili za bogatog Negotinca. 
 
Priču o Šanku i Bonki, brojnim posetiocima tribine ispričala je Irena Jović Stanojević, novinar-istraživač koja je krajem 20. veka, tada kao radnik Radio Zaječara, svoja temeljna istraživanja o ovom događaju i Zaječaru iz tog doba, pretočila u radio reportažu “Šanko si Bonka zalibi”. Uz Ireninu priču publika je imala priliku da čuje odlomke iz ove reportaže, zatim Šankovu poemu o tragičnom događaju u kazivanju novinara Saše Stojčića, kao i izvođenje melodije po notnom zapisu Koste Manojlovića, koju su specijalno za ovu priliku odsvirali na violinama Vanja Golubović i Bratislav Smičković, učenik i profesor zaječarske muzičke škole uz pratnju Srđana Golubovića na kontrabasu.
 
Na kraju ovog multimedijalnog događaja, Irena Jović Stanojević je otkrila da je u protekloj godini dana napisala i roman o Šanku i tadašnjem Zaječaru koji će uskoro biti objavljen.
 
Tribine “Zavičajnog kutka” se nastavljaju narednog meseca nekom novom pričom o znamenitim Zaječarcima, najavio je Boban Đorđević i ujedno podsetio da su ova dešavanja u sklopu obeležavanja ovogodišnjeg jubileja biblioteke – 150 godina od osnivanja prvog Čitališta u gradu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *