Minijaturne knjige u zaječarskoj biblioteci do sredine marta

 

U Zavičajnom kutku Matične biblioteke “Svetozar Marković” u Zaječaru otvorena je izložba minijaturnih i retkih knjiga „Minijatura na zrnu graška“, autora Dejana Vukićevića koja se može razgledati u narednih mesec dana. Nakon Zaječara seli se u Negotin.
 
Postavku čine retke i minijaturne knjige srpske nacionalne biblioteke koje su toliko male da se ne mogu čitati golim okom.

Prvu knjigu ovakve vrste objavio je Peter Šefer 1468. godine u dimenzijama 94 x 65 mm a najmanjom štampanom knjigom smatra se Azbuka u slikama Egona Prugmajera koja je objavljena 1971. u čast Međunarodne izložbe knjige kao umetničkog predmeta. Njene dimenzije su 3 x 2,5 mm.

Jaku tradiciju negovanja minijaturnih izdanja u svetu jedino je gajio Sovjetski savez jer publikovanje ovakvih knjiga malo košta a dostupne su širokom auditorijumu.

Najbrojnije su beletrističke knjige (npr. Gorski vijenac, pesme Edgara Alana Poa, Dositejevo pismo Haralampiju) i biografije.

Zabeleženo je da je francuska kraljica Marija Antoaneta podsticala proizvodnju ovakvih knjiga jer je želela da ima knjigu koja se može staviti u rukavicu.
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *