Skulpture od drveta i kamena Mihajla Vasiljevića iz Kladova (VIDEO)

Mihajlo Vasiljević iz Kladušnice kod Kladova ima veoma neobičnu izložbu pod vedrim nebom. Na 25 ari placa pored svog porodičnog doma, umesto poljoprivrednih kultura, leži umetnička postavka panjeva i drveća neobičnih oblika koje je izbacio Dunav. Ovu izložbu vidi i 200 posetilaca godišnje.

Mihajlo Vasiljević je od detinjstva uz Dunav koji protiče kraj njegove porodične kuće. Pre 15-ak godina počeo je da prikuplja neobične oblike grana i korenja iz ove reke. Prijatelji ga zovu i lovac na kamenje, jer iz svakog lova donese više neobičnih kamenih oblika, nego lovine. Drvo i kamen se dopunjuju u jedinstvenu skulpturu. Drvo truli i on ga povremeno zameni, a kamen je večan….

Za ovu neobičnu izložbu čulo se i van granica Srbije, pa osim posetilaca iz bivših jugoslovenskih republika, dolaze da je razgledaju i susedi Rumuni i Bugari. Mihajlo je i pesnik pa je leti ovo stecište njegovih kolega po peru.

Pesnička i umetnička duša ima još jednu pasiju, a to su starine. Oko 3 hiljade eksponata zauzelo je veći deo dvorišta i kuće u kojoj žive Vasiljevići. Mihajlo je ponosan na ovu kolekciju jer je, kako kaže, od zaborava otrgao deo tradicije svoje porodice. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *