U poslednje dve godine blagi pad nezaposlenosti u Zaječarskom okrugu

U januaru 2016. godine evidentirano je 13.651 nezaposlenih lica u Zaječarskom okrugu što je u odnosu na prošli mesec povećanje za 257 lica ili za 1,92%, a u odnosu na isti mesec prošle godine imamo smanjenje za 384 (oko 2,73%). Prosečna starost nezaposlenih lica iznosi 40,33 godine.

U poslednjih 5 godina nije bilo drastičnog smanjenja niti povećanja broja nezaposlenih osoba kako u opštinama okruga, tako i u gradu Zaječaru. Broj lica na evidenciji Filijale Zaječar u zadnjih 5-6 godina kretao se  od 13.300 do 14.500 lica na teritoriji okruga, a na teritoriji grada Zaječara od 7.000 do 7.500 lica. Razloge ovakvom kretanju broja lica na evidenciji NSZ treba tražiti u činjenicama, da na teritoriji okruga, a i grada nije bilo značajnijih investicija, a samim tim ni većeg zahvata za zapošljavanjem lica. Sa druge strane nije bilo ni značajnijeg otpuštanja radnika kako u privredi tako i u vanprivredi. U poslednje 2 godine beleži se blagi pad broja nezaposlenih lica.

U januaru 2016. godine evidentirano je 7.158 nezaposlenih u gradu Zaječaru što je u odnosu na prošli mesec povećanje za 138 lica ili za 1,97%, a u odnosu na isti mesec prošle godine imamo smanjenje za 183 lica (oko 2,5%).

Prosečan broj lica na evidenciji Filijale Zaječar NSZ za grad Zaječar u toku 2015. godine iznosio je 7.235 lica, što je u odnosu na 2014. godinu smanjenje za 97 lica .

Od ukupnog broja nezaposlenih lica na evidenciji Filijale najviše je srednjoškolaca sa III i IV stepenom stručne spreme, ukupno je njih 7.226 lice što čini više od polovinu ukupnog broja nezaposlenih lica, zatim slede lica sa I stepenom stručne spreme (nekvalifikovana lica ili lica sa i bez osnovne škole) njih je 4.291 ili 31,4%.  Ostatak čine lica sa višom ili visokom stručnom spremom, a na evidenciji imamo čak i 2 doktora nauka i 4 magistra.

Zanimljivo je istaći da se jedino broj visokoškolaca povećavao, tako da je u poslednjih  5 godina porastao čak za oko 60% (u decembru 2010. godine 539 lica sa visokom stručnom spremom, a u januaru  ove godine 855 lica) na teritoriji okruga.

Najveći broj lica na evidenciiji Filijale su kod zanimanja u III i IV stepenu stručne spreme i to: automehaničar, metalostrugar, bravar, prodavac konobar, kuvar, ekonomski tehničar, mašinski tehničar, maturanti gimnazije (društvenog ili prirodnog smera), pravni tehničar, elektrotehničar energetike, poljoprivredni tehničar za proizvodnju bilja, dok kod zanimanja sa visokom stručnom spremom imamo zanimanja diplomirani ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, diplomirane pravnike, diplomirane menadžere, diplomirane filologe, profesore fizičke kulture a u poslednje vreme imamo sve više doktora medicine i doktora stomatologije.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *