Vlažna staništa za našu budućnost (FOTO)

Skupom „Vlažna staništa za našu budućnost“ i programom posmatranja ptica na Međunarodno značajnom području za ptice (IBA) „Mala Vrbica“, proteklog vikenda u Kladovu je obeležen Svetski dan vlažnih staništa. Svake godine Srbija se priključuje obeležavanju ovog datuma kada je usvojena Konvencija o vlažnim područjima (2. februara 1971. u iranskom gradu Ramsaru na obalama Kaspijskog mora), kako bi se ukazalo na potrebu zaustavljanja njihovog nestajanja, budući da je na svetskom nivou više od 64% vlažnih područja nestalo od 1900. godine.
 
Na skupu je prezentovana nominacija područja „Đerdap“ za upis na Listu međunarodno značajnih vlažnih područja (UNESCO/Ramsar list), kao i prirodne vrednosti u okruženju koje ga svrstavaju među svetski značajna područja za ptice i centre evropskog biodiverziteta, i to na primeru lokaliteta Mala Vrbica i Kladovska peščara. 
 
Mala Vrbica stanište je 140 registrovanih vrsta ptica, od kojih su 80 gnezdarice. Većina ptica je od značaja za zaštitu na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao što su na primer: kolonije malih vranaca, orao belorepan, patka njorka i mnoge druge. Kako programom posmatranja ptica obogatiti lokalnu turističku ponudu, demonstrirano je na ovom području gde su učesnici skupa imali priliku da se uz teleskope i dvoglede uvere u raznovrsnost ptičijeg sveta. 
 
Područje Kladovske peščare stanište je 63 vrste biljaka, od kojih je 15 vrsta zaštićeno, a 4 vrste su opisane u Crvenoj knjizi flore Srbije kao krajnje ugrožene. Kladovska peščara jedino je stanište peščarskog karanfila u Srbiji.
 
Program obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja u 2016. godini realizovan je u saradnji državnih i lokalnih institucija i organizacija zaduženih za zaštitu i razvoj zaštićenih područja: Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Opštine Kladovo, JP „Nacionalni park Đerdap“, Turističke organizacije Kladovo i Bibloteke „Centar za kulturu“ Kladovo.
 
Autor fotografija: Marija Katić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *