Izložba „Vedrine i sete Branka Ćopića“ u Kladovu do 28. februara

Izložba Biblioteke grada Beograda pod nazivom “Vedrine i sete Branka Ćopića” gostuje u Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo do 28. februara 2016. godine. Izložba je kreirana povodom obeležavanja 100 godina od rođenja jednog od naših najomiljenijih pisaca u posleratnoj Jugoslaviji. U Kladovu se izložba prikazuje u 101. godini od rođenja Branka Ćopića (1. januar 1915. – 26.mart 1984.) smatrajući da je Ćopić večito vredna tema za istoriju, književnost, kulturu ….

Cilj postavke koju su priredili Olga Krasić-Marjanović i njen kolega iz Banjaluke Ratko Marić je da se ukaže da je vedri dečji pisac ostavio iza sebe i relevantno delo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju. Njegov životni put kretao se od omiljenog režimskog pisca do disidenta. Taj ga je paradoks pratio do kraja: ni vlast koja ga je prozivala, saslušavala, pratila nije mogla da potamni i prenebregne slavu pisca široke čitalačke publike.

Bio je jedan od retkih pisaca koji je živeo isključivo od svog književnog rada. Još za života, a posebno posle smrti bio je predmet mnogih priča, polemika i nagađanja. Fama “Jeretičke priče” i njegova ljubav prema satiri, malom čoveku i zavičaju pratili su ga čitavog života.

Branko Ćopić (1915 – 1984) je ostao upamćen kao autor izuzetne popularnosti, neobično plodan, sa, za naše prilike, neverovatnim tiražima. Pritom, njegova dela su prevedena i objavljena na više od 30 jezika širom sveta. U prepisci su pronađena pisma koja su Ćopiću tokom rata pisali majka Soja, Duša Perović, Erna Danon i brat Spasoje Čučak. – Sadržina ovih pisma potvrđuje Ćopićevu popularnost stečenu tokom rata, ali i nagoveštavaju jednu prećutanu ljubav, verovatno i brak sa Jelom Perović… – kaže autorka izložbe Olga Krasić Marjanović. Građa izložbe, otkriva autorka, “najvećim delom, preuzeta je iz Arhiva SANU, gde se, voljom pisca, i čuva celokupna ostavština Ćopića”, a ljubaznošću osoblja stavljena joj je na uvid i neobrađena arhivska građa. Osim toga, na plakatima su, uz portrete pisca, posebno dati izvodi iz intervjua u kojima je govorio o svom pripovedačkom postupku, pogledu na literaturu i književnim uzorima, o pripadnosti narodu i zavičaju za koji je bio neraskidivo vezan… 

Izložbu su realizovale Biblioteka grada Beograda i Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u okviru projekta “Vedrine i sete Branka Ćopića” koji su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo za prosvjetu i kulturu Republike Srpske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *