U Zaječaru se ne smanjuje učestalost raka grlića materice (VIDEO)

Rak grlića materice u Evropskoj uniji i razvijenim zemljama sveta pripada istoriji medicine. U Srbiji, nažalost, godišnje umre imeđu 300 do 900 žena od ovog karcinoma. Učestalost oboljevanja u Srbiji varira između, 12 žena na 100 hiljada do čak 40 obolelih na 100 hiljada, koliki je prosek u Timočkoj krajini.

Rak grlića materice je drugi najčešći karcinom kod žena u Srbiji. Na žalost, iskustvo i to dvostruko sa karcinomom, imala je pedesetpetogodišnja Smiljana Jovanović iz Zaječara, koja je uspešno prošla ceo tretman i sada dolazi na redovne kontrole.

“2009. sam imala karcinom na bubregu; izvađen mi je bubreg, a kroz šest meseci pojavio se na grliću materice. Sreća, otkriveno je na vreme, doktorka Vera je otkrila prilikom pregleda, urađena je operacija, zračenje, hemioterapija i kao što vidite sada sam dobro.”

Tokom prošle godine na Ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice u Zaječaru operisano je 19 žena, od kojih je 14 sa invazivnim karcinomom, a 5 sa karcinomom grlića materice u početnoj fazi. Zaječarski okrug je i dalje među vodećim oblastima u Srbiji po incidenciji ove bolesti, potvrđuje doktorka Vera Najdanović Mandić:

“Mi se ovako smenjujemo – Borski okrug – Braničevski okrug – Zaječarski okrug; uvek su najveći po incidenciji od raka grlića materice. Neka stopa incidencije prošle godine bila je do 43 obolele na 100.000 žena.”

Ova bolest najčešće pogađa žene od 40 do 59 godina starosti, a veliki broj njih prvi put se obrati lekaru tek kada je bolest uzela maha i kada je izlečenje izuzetno teško. Zato je prevencija jedini način da se izbegnu teške posledice.

“Naša sredstva i mogućnosti su takve da mi možemo svakoj ženi da uradimo Papanikolau test i skrining jednom u tri godine. Ko ima mogućnosti, sredstvava ili što je važnije neke tegobe, može da radi taj pregled i češće.”

Doktorka navodi da je u razvijenom svetu i Evropi znatno manji procenat oboljevanja zbog organizovanih programa primarne i sekundarne prevencije, ali i savremenih medicinskih aparata za dijagnostiku koji kod nas nedostaju. Za vakcinu za prevenciju raka grlića materice, koje primaju devojčice od 12. do 14. godine, u Zaječaru nije bilo interesovanja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *