Otvoren e-šalter u službi građana Zaječara (FOTO)

U Uslužnom centru Gradske uprave Zaječar, danas je svečano predat građanima na korišćenje e-šalter, čime je okončan projekat koji su zajednički realizovali Grad Zaječar, Opština Negotin, Opština Boljevac, uz podršku RARIS-a i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).   “e-šalter” je zapravo računar sa ekranom osetljivim na dodir, pomoću koga građani, jednostavnim očitavanjem bar koda svog predmeta predatog Gradskoj upravi, mogu da provere njegov status.

Realizacija ovog projekta omogućava korisnicima u Zaječaru, Negotinu i Boljevcu, pristup potrebnim zahtevima za dokumentima koja žele da dobiju i imaju uvid u trenutno stanje u stepen realizacije svojih zahteva i predmeta koji su podneli lokalnoj samoupravi. Takođe, “šalter” je i jednostavan vodič kroz procedure dobijanja informacija od odeljenja opštinske/gradske uprave i stvara bolje poslovno okruženje.

Završnoj konferenciji su prisustvovali predstavnici opština partnera u ovom projektu, predstavnici nemačkog GIZ-a koji su uz švajcarsku Agenciju za razvoj i saradnju, finansirali projekat, kao i predstavnici RARIS-a. Učesnike je pozdravio predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov koji je rekao da je ovaj projekat važan kako za naše sugrađane, tako i za one koji nisu blizu uslužnog centra – u selima, koji sada zahvaljujući ovom projektu imaju priliku za korišćenje usluga “e-šaltera”.

„Realizacijom ovog projekta doprineće se modernizaciji rada lokalnih samouprava kroz podizanje kvaliteta usluga i unapređenje dostupnosti informacija građanima i poslovnom sektoru. Građani će na ovaj način moći da steknu uvid u svoj predmet, odštampaju obrasce i dobiju druge neophodne informacije” – rekla je Nadica Vasić, zamenica predsednika Opštine Negotin.

Ovo je nastavak saradnje sa GIZ-om i sjajan primer međuopštinske saradnje koja doprinosi, između ostalog, i uštedi, naglasio je direktor RARIS-a Vladan Jeremić. 

Nikola Đurić iz GIZ-a je pohvalio saradnju sa opštinama i rekao da je ideja ovog projekta bila pomoć građanima da što pre dođu do informacije i modernizacija usluga. Saradnja će biti nastavljena i ubuduće kroz efikasnije elektronsko upravljanje u Zaječaru, poboljšanje vodosnabdevanja i grejanja u Boljevcu i uštede u gradskom osvetljenju u Negotinu, rekao je Đurić.

Ukupna vrednost projekta “e-šaltera” je 33.706 evra, dok je vrednost donacije 24.190 evra.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *