Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

U Srbiji se od 24. do 30. januara obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, koja je pokrenuta s ciljem da kroz organizovane događaje skrene pažnja na ovaj problem i podigne svest o raku grlića materice.

Prema podacima Registra za Rak, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Godišnje od ove bolesti oboli oko 1250, a umre oko 500 žena. Ovi podaci svrstavaju našu zemlju na drugo mesto u Evropi po smrtnosti i na četvrto mesto po učestalosti oboljevanja od ove vrste kancera. Ova bolest najčešće pogađa žene od 40 do 59 godina starosti, a veliki broj njih prvi put se obrati lekaru tek kada je bolest uzela maha i kada je izlečenje izuzetno teško.

Tokom 2015. godine na Ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice u Zaječaru operisano je 19 žena, od kojih je 14 sa invazivnim karcinomom, a 5 sa karcinomom grlića materice u početnoj fazi. Najmlađa pacijentkinja imala je svega 30 godina.

Apelujemo na naše sugrađanke da s obzirom da se radi o izlečivoj bolesti i dostupnoj dijagnostici shvate značaj redovnih ginekoloških pregleda, navodi se u saopštenju zaječarskog Zdravstvenog centra.

Rak grlića materice je moguće sprečiti i izlečiti. Ukoliko se otkrije na vreme, šanse za izlečenje su izuzetno velike. Stoga je osnovna ideja kampanje “Budi odgovorna” koje sprovodi Udruženje “Roditelj”, da podstakne žene da budu odgovornije prema svom zdravlju, redovno odlaze na preglede, i time spreče nastanak ove opake bolesti. U okviru kampanje, koja se u Srbiji održava istovremeno kao i u drugim zemljama Evrope, biće organizovana predavanja za žene, javne manifestacije i tribine, nastupi za medije, distribucija bedževa i lifleta sa ciljem edukacije žena o toj bolesti.
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *