Bogojavljenska “Vesela čaršija” u Negotinu

Negotinci su održali petu po redu manifestaciju “Vesela čaršija” u Knez Mihajlovoj ulici, gde je 20-ak zanatlija i vlasnika radnji, ponudilo svoje proizvode posetiocima. Bilo je pripremljeno besplatno slano i slatko posluženje, srneći gulaš, kuvano vino i rakija, čaj i mekice, čiji miris je privukao najviše posetilaca. Na manifestaciji su mogla da se kupe i liciderska srca i drugi oblici od medenog kolača našaranog šećernim prelivom.
 
U programu izvedenom na improvizovanoj bini ispred bioskopa, nastupili su najmlađi negotinski horisti, vokalne grupe, orkestri… Duvački orkestar Žikice Prvulovića zagrejao je ledenu atmosferu svirajući prepoznatljiva kola, a najveseliji posetioci su igrali.
 
“Negotin je u prošlosti imao mnoge svetkovine od kojih su se neke održale do današnjih dana. Praznik Bogojavljenje svetkovao se veoma živopisno. Vesela čaršija ispunjena je velikim brojem ljudi i dece. Svi učestvuju u slavlju, a posebna pažnja posvećuje se deci, koja treba da nastave pamćenje” – objasnila je etnolog Emila Petrović vezu večerašnjeg okupljanja sa prošlošću.
 
“Veselu čaršiju” i ove godine organizovali su Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Turistička organizacija, uz podršku Opštine Negotin.  
 
  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *