Izložba “NAJ@Zaječar” u Somboru

U Somboru, na Trgu cara Uroša, na platou ispred zgrade Gradske uprave postavljena je izložba fotografija na kojima je predstavljeno kulturno-istorijsko nasleđe i tradicija grada Zaječara.

Izložbu je, u okviru projekta Naj@Srbija priredila Fondacija Srpski legat, a otvaranju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Sombora Vladislav Živanović, osnivač i predsednik Fondacije Srpski legat Goran Ličanin i predsednik Upravnog odbora Srpskog legata Željko Vasić.

Na velikim panoima najvažnije znamenitosti Grada Zaječara predstavljene su fotografijama i tekstom, a Zaječar je bio prvi grad u Srbiji obuhvaćen ovim projektom Srpskog legata.

Početkom oktobra, na otvaranju postavke NAJ@Zaječar na centralnom zaječarskom trgu, istoričarka Narodnog muzeja Jelica Ilić rekla je da se zainteresovani na ovaj način mogu podsetiti najsvetlijih trenutaka prošlosti i poznatih Zaječaraca, koji su deo identiteta ovog grada.

Na jednoj strani, to je veliki političar Nikola Pašić, zatim njegov savremenik i politički protivnik Đorđe Genčić, kao i glumačka legenda Zoran Radmilovicć i čitava galerija ljudi koji su oslikavali ovaj grad kroz istoriju.

Izložba, između ostalog, nije obuhvatala samo prošlost, već i manifestacije koje i danas žive poput „Dana Zorana Radmilovića“ i čuvene Gitarijade.

Ovu izložbu Somborci mogu razgledati do 17. februara, kada će na istom mestu, za Dan grada biti postavljen legat Sombora.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *