„Vesela čaršija“ u Negotinu na Bogojavljanje

U duhu vremena, kada su u najlepšoj i najstarijoj ulici u Negotinu, Knez Mihajlovoj, otvorene prve zanatske i trgovinske radnje, a Negotinci se družili, pevali i besedili svom gradu i  velikanima krajinskim – Manifestacija „Vesela čaršija“, i ove godine na Bogojavljanje po 5 put, okupiće u srcu varoši negotinske, brojne građane koji već sada pokazuju interesovanje i želju da budu deo veselog čaršijskog druženja, od 17 do 20 sati.

„Licidersko srce je zaštitni znak naše najlepše zimske manifestacije, koja se organizuje zbog promovisanja onoga što je najbolje u Negotinu. Pored odličnog vina i dobre atmosfere, bitno je govoriti o ljudima koji su najznačajniji i koji su uticali na to da Negotin dobije epitet prave gospodske varoši i grada sa dušom“ – rekla je između ostalog Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu i turizam.

U programu će nastupiti brojni izvođač, različitih generacija.  Etno grupa OŠ „Vuk Karadžić“ „Klasje“ sa dirigentom Dušicom  Đurđić, Hor MŠ „Stevan Mokranjac“ „Vivak“, sa dirigentima Aleksandrom Đukić i Draganom Marinović Simonović, Udruženje frulaša „Krajinska frula“, Vokalna grupa „Ajduci“ sa dirigentom Danijelom Marković, Starogradski orkestar „Kavaljeri„ i  Duvački orkestar Žikice Prvulovića. Priče iz negotinske čaršije „Običaji na Bogojavljanje u Negotinu“, govoriće etnolog Emila Petrović.

Očekuje se da Manifestacija „Vesela čaršija“ u organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i  Turističke organizacije Opštine Negotin, okupi  brojne kreativne učesnike i bar nekoliko stotina posetilaca u ulici koja je nekada važila za glavnu zanatsku i centralnu gradsku, a koja i danas povezuje vekove i čuva sećanja na poznate krajinske zanatlije, trgovce, ugledne i viđene Negotince, koji su bili preteča i stožer preduzetništva u ovom kraju.

„Biće postavljeno dvadesetak štandova na ulici gde će zanatlije i vlasnici lokala izneti svoje proizvode i posluženje za posetioce. Cilj nam je da pored učesnika iz same ulice uključimo i ostale privatnike sa teritorije opštine Negotin“ – rekao je Dušan Petrović, direktor TO opštine Negotin, i pozvao građane da u utorak na Bogojavljanje dođu u Veselu čaršiju u ulici Kneza Mihajla.

Za sve posetioce biće pripremljeno posluženje, srneći gulaš, kuvano vino, čaj i mekice.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *