Štab za vanredne situacije grada Zaječara u pripravnosti

Vodostaji oba Timoka od 17 sati su nepromenjeni, ali su blizu vanredne linije odbrane od poplava. Crni Timok je i dalje na koti od 375 cm, a Beli Timok na 165 cm, konstatovano je na sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara. Vanredna situacija nije uvedena, ali su dodatni oprez i pripravnost neophodni tokom noći.
 
Prema rečima gradonačelnika Velimira Ognjenovića kritična tačka na Crnom Timoku u Gamzigradskoj Banji sanirana je letos čišćenjem i produbljivanjem korita reke, a za sada ne preti opasnost od izlivanja ni jaruga u gradu koje su tokom prošle godine sanirane. Problem je jedino deo glavne gradske jaruge, u ulici Đure Salaja, od naselja Dva brata do ulice Pana Đukića. Ekipe ceo dan ispumpavaju vodu a do sada je izbačeno čak pet kubika smeća, ali čep još nije probijen.
 
Nivo Borskog jezera je 1,5 m ispod linije preliva, tako da za sada ne ugrožava Metovničku reku, a samim tim ni Crni Timok.
 
Grliško jezero je na koti 192,46, što je pola metra ispod linije preliva. Nivo jezera porastao je za čitav metar u poslednjih 48 sati, ali se voda postepeno kontrolisano ispušta kako ne bi poplavila poljoprivredno zemljište i objekte u selu, objasnio je direktor JP “Vodovod” Marko Paunović. Za sada se beleži pad vodostaja na oba sliva koja gravitiraju ka jezeru, ali je zbog problema na Tupižničkom vrelu vodosnabdevanje podtupižničkih sela nekoliko puta bilo u prekidu. Problem je sada rešen. Inače, voda iz gradskog vodovoda je dobrog kvaliteta, naglasio je Paunović.
 
Ulica Vojislava Ilića je neprohodna zbog bujičnih voda koje se slivaju sa Belog brega, a tokom dana bilo je problema i u više ulica na Šljivarskom putu, objasnio je Milan Blagojević iz Štaba za vanredne situacije.
 
Na sednici Štaba za vanredne situacije usvojeni su i zaključci: 
– da stručni operativni tim za reagovanje u poplavama bude u pripravnosti
– da se nastave radovi na gradskoj jaruzi
– da načelnica Gradske uprave formira Komisiju za procenu štete na građevinskim objektima, pokućstvu i poljoprivrednom zemljištu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *