Rastu Beli i Crni Timok, za sada nema opasnosti od izlivanja

Nijedna lokalna samouprava na teritoriji Timočke krajine nije u opasnosti od izlivanja rečnih vodotokova, izjavio je načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović. 

Crni Timok se sada nalazi na koti od 310 cm a  vanredna odbrana od poplava se proglašava kada reka dostigne nivo od 400 cm. Beli Timok je u odnosu na jutrošnja merenja koja su iznosila 155 cm porastao za 5 cm i dalje je u zoni redovne odbrane.

Svrljiški i Trgoviški Timok su u opadanju dok je Crni Timok kod Boljevca porastao, ipak za sada ne postoji strah da će ugroziti priobalje.

Grliško jezero je u poslednja 24 časa poraslo za 1,5 m ali pošto meteorolozi ne najavljuju nove padavine, a ni na planinama nema velikih količina snega koje bi mogle nakon otapanja da stvaraju dodatne probleme, ne postoji bojazan od mogućih poplava, dodao je Paunović.

Građanima Zaječara načelnik je uputio apel da čiste jaruge kako ne bi došlo do začepljenja, a ako se to ipak dogodi da u najkraćem roku obaveste nadležnu službu. 

Inače, na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda stoji upozorenje da će na Timoku kod Zaječara i Knjaževca vodostaji u narednih 12 sati biti u manjem porastu i stagnaciji i da će se kretati nešto iznad granice redovne odbrane od poplava, sa tendencijom opadanja naredna dva dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *