Sve manje đaka u osnovnoj školi u Brestovcu (VIDEO)

Uprkos tome što je Osnovna škola u Brestovcu kod Bora billa jedna od najvećih seoskih osnovnih škola u ovom delu Srbije i što je godišnje upisivala i po 50 prvaka, danas se ova obrazovna ustanova bori za opstanak. Razlog je mali natalitet u selu zbog čega će iduće godine u prvi razred biti upisano samo šest učenika.   

Do samo pre desetak godina, hodnici i učionice Osnovne škole “Stanije Miljković” u Brestovcu kod Bora, bili su prepuni đaka, a u svakom razredu bilo je i po dva odeljenja sa po dvadeset i više učenika. Osnovni razlog za to je bio visok natalitet u selu, koje je čak imalo i registrovano udruženje roditelja sa troje i više dece. Danas se, međutim, porodice sa više od jednog ili dva deteta mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Ako se trend opadanja nataliteta u selu, a samim tim i broja đaka nastavi, onda je sasvim opravdana bojazan da će i škola u Brestovcu u dogledno vreme ostati prazna. Uprkos tome, broj stanovnika u selu ne opada, a i praznih kuća nema. Razloga za to ima više, a osnovni su, povratak u selo onih koji su ostali bez posla u okolnim gradovima i to što se Brestovac teritorijalno naslanja na Bor, a ekonomski na istoimeni Rudarsko topioničarski basen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *