Gitarski duo W ALEKS nastupio u gradu Gitarijade (FOTO)

Američki gitarski duo “W Alex” koji čine Maja Radovanlija i Aleks Lubet, predstavio se večeras u Zaječaru, u organizaciji Ustanove Gitarijada, Narodnog muzeja i Gitar Art Festivala. Na koncertu u galeriji muzeja, publika je toplo pozdravila umetnike i aplauzima nagradila njihovo muziciranje.
 
Ovaj duo umetnika srpskog i jevrejskog porekla, koji žive i rade u Americi, predstavlja simbiozu dva različta muzičara koji su pronašli autentičnu kreativnu formulu u zajedničkom radu. Aleks predstavlja klasičnog kompozitora i samoukog akustičnog gitaristu, dok je Maja klasična gitaristkinja i samouki kompozitor. Njihov muzički izraz je prvenstveno kombinacija kompozicije i improvizacije, u delima koja crpe motive iz Istočne Evrope i predstavljaju balkansko i jevrejsko nasleđe. Pored toga na njihov stvaralački opus utiču i žanrovi kao što su bluz, džez, rok, svetska i savremena umetnička zapadna muzika. Duo sarađuje od 2011. i nastupa širom SAD-a. 
 
Njihov novi CD “The Enchanted Guitar Forest” pretpremijerno je predstavljen u Srbiji tokom ove zimske turneje. “Radi se o kombinaciji balkanske i jevrejske muzike za koju smo aranžmane uradili Aleks i ja. Kao i do sada uključene su improvizacije kroz nekoliko žanrova. Album izlazi u februaru 2016. godine”, rekla je Radovanlija.
 
Aleks Lubek ne govori srpski, ali to nije nije bila prepreka da u nekoliko navrata nasmeje publiku svojim komentarima. Prvi put je u Srbiji i veoma mu se dopada, ljudi su vrlo ljubazni i druželjubivi, a kako je rekao, Srbi zaista imaju veliko srce i dušu. Zainteresovan je za tradicionalnu muziku naše zemlje.
 
U dve jevrejske kompozicije, svojom vokalnom interpretacijom, Maji i Aleksu se večeras pridružila i Katarina Vukadinović. 
 
Koncert je realizovan kao deo Kreativnog Kursa Gitare koji se uspešno organizuje već četiri godine u Beogradu i u 18 gradova Srbije, rekao je Boško Radojković, direktor ovog projekta. Polaznici imaju mogućnost da na kreativni način nauče da sviraju gitaru, ali i da uživaju u koncertima sjajnih gitarista poput Maje Radovanlije i Aleksa Lubeta iz Amerike, koji su publici u Zaječaru ulepšali 27. decembarsko veče. 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *