Promocija stripa “Vekovnici” u Zaječaru

Centar za kulturu i turizam u Zaječaru organizuje u petak, 25. decembra, promociju stripa “Vekovnici”. U galeriji Radul-begovog konaka, od 18 sati, govoriće Marko Stojanović, urednik i scenarista.
 
„Vekovnici“ je avanturistički strip serijal o dvojici slučajnih partnera, misterioznom vampiru Čenu i ćudljivom besmrtniku Kraljeviću Marku koji u Evropi s kraja osamnaestog veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavi, todorci, ali i istorijskim ličnostima poput Mocarta, Miloša Obilića, Stevana Sinđelića te književnim likovima kao što su Til Ojlenšpigel, doktor Faust, D’Artanjan, Frankenštajn i mnogi drugi… Serijal je počeo svoj život na stranama Politikinog Zabavnika 2007. godine, ali je zbog nepoštovanja dogovora od strane urednika časopisa Zefirina Grasina nastavio da izlazi isključivo u albumima „System Comics-a“ sa 10 do sada objavljenih izdanja, pri čemu je deseti album „Na kraju krajeva“ objavljen u saradnji s „Darkwood-om“.

Sve albume „Vekovnika“ i „Besmrtnih“ napisao je i uredio Marko Stojanović iz Leskovca. Na serijalu sarađuje preko stotinu strip crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Makedonije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *