Skupština grada Zaječara usvojila Odluku o zaštiti arteskih i subarteskih česama

Na predlog Udruženja “Za česme”, odbornici Skupštine grada Zaječara većinom glasova (41 od 42 odbornika, koliko ih je bilo u sali) usvojili su Odluku o zaštiti arteskih i subarteskih česama na teritoriji grada Zaječara. Ovom Odlukom uređuje se zaštita, unapređenje i korišćenje arteskih i subarteskih česama na javnim površinama grada Zaječara i one su proglašene za javno dobro od opšteg interesa i izuzetnog značaja za grad Zaječar.

Ovom odlukom obuhvaćena je trideset jedna Javna česma na teritoriji grada Zaječara i istaknuto je da se one ne mogu koristiti u privatne svrhe na način kojim se ugrožava snabdevanje građana vodom za piće, a predviđene su i novčane kazne za fizička i pravna lica koja postupaju suprotno usvojenoj odluci o zaštiti arteskih i subarteskih česama.

Iz Udreženja “Za česme” pozdravljaju ovakvu odluku, ali podsećaju da je to samo prvi korak do suštinske zaštite najvećeg prirodnog dobra našeg grada, koje se formalno-pravno nalazi u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike. “U narednom periodu imamo nameru da u saradnji sa GU Zaječar započnemo i proces legalizacije svake česme kao vodoprivrednog objekta. U svakom slučaju čeka nas još puno posla dok ne budemo uspeli da česmama obezbedimo status kakav zaslužuju, ali svakako uliva nadu da je ova važna odluka doneta uz podršku svih političkih partija koje učestvuju u radu gradskog parlamenta“, zaključio je Boban Pogarčić, predsednik Udruženja “Za česme”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *