Prezentacija Romulijane uz najsavremeniju tehnologiju

Danas su u Zaječaru predstavljeni rezultati projkta HERA “Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasleđa”. Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije Republike Srbije prof. dr Lukrecija Đeri, direktor Narodnog muzeja Zaječar Bora Dimitrijević i koordinator na projektu HERA Miljana Golubović istakli su važnost učešća Srbije u ovom projektu.

Na lokalitetu Feliks Romulijana, iz ovog projekta koji finansira Evropska unija, novac je uložen u sistem hologramskih projekcija, interaktivnih panela i kompjuterskih animacija pomoću kojih će turisti moći da upoznaju i dožive rimsku dvorsku arhitekturu na najatraktivniji način.

Osim Srbije, u projektu HERA su Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Grčka, a njegov osnovni cilj je promovisanje jadranskog basena kao jedinstvene destinacije kulturnog turizma, kao i veća uključenost lokalnih zajednica u promociju i vrednovanje kulturne baštine.

Ukupna vrednost projekta koji je počeo da se realizuje 2013. godine je 8.842.600 evra, a plan je da se privede kraju do proleća 2016. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *