Dečja pozorišna publika uživala u sedam izuzetnih predstava

Dečji pozorišni festival “Čar,čar, Zaječar” je na samom kraju, publika je videla poslednji komad u konkurenciji za nagrade – “Nemušti jezik” Kruševačkog pozorišta. 
 
Briljantnu igru, koju su prikazali Kruševljani, deca su pratila sa punom pažnjom čitavih sedamdeset minuta koliko traje “Nemušti jezik”, reagujući na pravim mestima, pokazujući na taj način da dobar komad za decu nema nikakvih formalnih ograničenja. Ako se tome doda i briljantan scenski govor, tako da je najmlađa publika mogla da čuje svaki izgovoreni glas na sceni, onda je rezultat, koji su glumci postogli sasvim očekivan. 
 
Tome treba dodati i sjajan tekst Miodraga Stanisavljevića, koji je uz pomoć glumaca u inscenaciju pretvorio reditelj Bojan Milosavljević. Ili kako kažu u Kruševačkom pozorištu  „ovo je bajkovita priča zasnovana na slovenskoj mitologiji, gde preovladavaju motivi povezanosti sa prirodom, životinjskim i biljnim svetom, od čega je razumevanje govora životinja, ili “nemušti jezik” na prvom mestu. Uz sjajne glumačke uloge, bogate kostime i sjajnu scenografiju, ovo je prelepo ispričana priča za decu .”
 
I zaista jeste tako bilo. Pozorište za decu u punom smislu te reči. U paleti sjajnih tumačenja, žiri u sastavu Dragana Jovanović, Dragana Mladenović Veljković i Milutin Vešković, inače glumci zaječarskog pozorišta, dodelio je nagradu “Čar”, Nikoli Rakiću za ulogu Gaše.
 
“Uvek su deca pažljiva kad igramo ovu predstavu, iako traje 70 minuta, jer je pre svega dobar tekst Miodraga Stanisavljevića, a u pitanju je srpska narodna bajka što bi mogao biti recept za dobru predstavu”, kaže Rakić. Na konstataciju novinara da je publika čula i sjajan scenski govor Rakić kaže: ”Hvala na tom zapažanju, tim više jer se radi o stihu u kom ima dosta arhaizama što je obogatilo tekst. Pored toga ima puno onomatopeja što je svakako razumljivo deci. Igrati za decu za mene je isto kao i igrati za odrasle, tu nema neke velike razlike. Kada radite predano i pošteno ne treba praviti tu razliku. ”     
 
7. Međunarodni pozorišni festival za decu „Čar, čar, Zaječar“ završava se sutra dodelom nagrada, u 12 sati. U čast nagrađenih Pozorište timočke krajine „Zoran Radmilović“ i “Dečji centar” iz Zaječara izvešće “Autobiografiju” Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Selene Ristić Vitomirović.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *