“Karius i Baktus” – poučna pozorišna priča na zaječarskom dečijem festivalu (FOTO)

Šeste večeri zaječarskog pozorišnog festivala za decu “Čar, čar, Zaječar”, najmlađa publika gledala je komad “Karius i Baktus” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda.
 
„Priča o Karijusu i Baktusu je moderna norveška bajka o dva dečačića – đavolčića koji žive u ustima dece koja ne peru zube. U tim zubima oni buše tunele, prave kuće sa dnevnim i spavaćim sobama, balkonima i garažama za svoje automobile od medenjaka. Ovi veseli luckasti anti-junaci raduju se kada u usta devojčice Jece (koja je njihov najnoviji domaćin) upadaju slatkiši i karamele, a očajni su kada Jeca pere zube ili ide kod zubara, i kada u njihov dom dolaze strašna četkica za zube ili još strašnija bušilica. Karijus i Baktus bivaju izbačeni iz Jecinih usta, a na kraju ove priče svakako je najsrećnija Jeca koju više ne bole zubi.“ (preuzeto sa sajta Pozorišta lutaka „Pinokio“)
 
Za dobru predstavu za decu potrebno je sve, od dobrog teksta Turbjerna Egnera, dobre režije Stevana Bodrože do muzike Kristijana Hartmana i Vladimira Petričevića i scenografije Stefanke Kiuvlieve, koja se potrudila da uradi i lutke. Ili kako kaže Dragiša Kosara „za svaku igru neophodna je timska igra“. Dakle potreban je dobar tim, a to je na nastupu u Zaječaru briljantno fukcionisalo. Dokaz tome je i činjenica da je sala pozorišta bila prepuna dece iako je komad „Karius i Baktus“ igran u dva termina. 
 
Na kraju predstave, kao i svake večeri, glumcima je uručena zahvalnica za učešće na festivalu, a nagrada „Čar“ podelila su dva glumca Pozorišta „Pinokio“ Biljana Mihajlović i Dragiša Kosara.
 
U četvrtak je na programu festivala poslednja predstava u konkurenciji za nagrade – “Nemušti jezik” Miodraga Stanisavljevića, u režiji Bojana Milosavljevića i izvođenju Kruševačkog pozorišta. Predstava će biti izvedena u dva termina – 12 i 19 sati.
 
Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala “Čar, čar, ZajeČar” je u petak, u 12 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *