Dečiji aplauzi “Bremenskim muzikantima” iz Vidina (FOTO)

Pete večeri ovogodišnjeg pozorišnog festivala za decu “Čar,čar, Zaječar”, koji se do 11. decembra održava u Zaječaru, najmlađa publika videla je komad “Bremenski muzikanti” Državnog lutkarskog teatra iz Vidina.
 
Asja Dimitrova, Biljana Bozinareva, Aleksandar Tomov, Hristo Ivanov, u rediteljskoj postavci Dimtirija Dimitrova, još jednom su pokazali svu lepotu lutkarske igre za decu. Ovoga puta za taj sjajni pozorišni izraz bila je dovoljna jedna od najlepših bajki za decu Braće Grim “Bremenski muzikanti”.
 
Poznata priča o magarcu, petlu, psu i mački, koji  nezadovoljni svojim gospodarima i u strahu za svoje živote, odlaze od kuće te se u begu sasvim slučajno sreću i odlučuju zajedno nastaviti svoj put. 
 
Deca su uživala i ove večeri i pokazala da za njih jezička barijera ne postoji, što opet govori i da se Državni Kuklen teatar iz Vidina bavi pozorišnom umetnošću kao univerzalnom disciplinom.
 
Pavlinka Trifonova, diretkor Državnog lutkarskog teatra kaže da su “Bremenski muzikanti” klasična bajka ali prikazana na moderan način za savremenu decu: “Uzeli smo mnogo nagrada za ovu predstavu. Umetnički ansambl je izuzetno dobar. To su mladi glumci, koji su došli pre dve godine sa naše lutkarske akademije i koji puno rade u našem pozorištu. Imamo godišnje pet premijera, a izvedemo oko 300 predstava. Često smo na festivalima i mislim da dobro funkcioniše naše pozorište.”
   
Do kraja festiva ostalo je da publika vidi još dve predstave u zvaničnoj konkurenciji za nagrade. U sredu je na festivalu Pozorište lutaka “Pinokio” sa predstavom “Karijus i Baktus”, a u četvrtak Kruševačko pozorište i “Nemušti jezik”. Festival “Čar, čar, Zaječar” završava se u petak dodelom nagrada.   
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *