Nagrada “Čar” celom ansamblu predstave “Čarobnjak iz Oza” (FOTO)

Treće večeri  na 7. Međunarodnom pozorišnom festivalu za decu „čar čar ZajeČAR“ najmlađa zaječarska publika imala je priliku da uživa u komadu „Čarobnjak iz Oza“ u adaptaciji i režiji Miodraga Dinulovića. Pored Alise, verovatno najpoznatija savremena bajka delo je Frenka Bauma.
 
Šta reći o predstavi koja je na  51. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Šapcu, proglašena za najbolju predstavu za decu u celini, koja je proizvedena u Srbiji u tekućoj sezoni. Ovo priznanje koje nosi naziv „MALI JOAKIM“ trenutno je najveća stručna nagrada koja se dodeljuje za profesionalno dramsko stvaralaštvo namenjeno deci i mladima u našoj zemlji. 
 
Deset glumaca Kraljevačkog pozorišta, sedamnaest likova. Doroti, njen pas Toto, Strašilo, Limeni Drvoseča, Plašljivi Lav… Likovi upečatljivi koliko i sama priča o onome tamo, iza duge, gde je realnost mašta… Reditelj je bio odlučan da predstavu prilagodi predškolskom uzrastu i sve glavne karakteristike likova i priče zadrži u izvornom obliku, u čemu mu je dosta pomogao i kostimograf Stefan Savković. Dinulović nije propustio da poentira upravo na onome što je pouka Baumove bajke: dobra volja, prijateljstvo i istrajnost, vera u sebe spasavaju stvar. 
 
Predstava jako dobro korespondira sa publikom i nosi jednu energiju radosti. Mališani su izašli iz sale sa osmesima na licu i videlo se da je to zaista pun pogodak kada se ono što se dešava na sceni prenese u gledalište. Bio je to večeras praznik pozorišta u punom smislu te reči. U ovoj ansambl predstavi, žiri je ponovo nagradu “ČAR” jednoglasno dodelio svim akterima ove predstave. 
 
Četvrte večeri  festivala na programu je komad Spasoja Ž. Milovanovića  „Dugonja, Trbonja i Vidonja“ po motivima Karela Erbena i Mladena Širole, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Užica. Režija Nemanja Ranković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *