Održan skup “Izazovi i put rešavanja zaštite voda”

U organizaciji Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije u sali Zaječarskog upravnog okruga održan je skup “Izazovi i put rešavanja zaštite voda”. Na skupu su govorili domaćin,  Vladan Jeremić iz Rarisa, predstavnica Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Dobrila Kujundžić, program menadžer Centra za ekologiju i održivi razvoj, Nataša Đereg i profesor dr Dragoljub Todić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Glavne teme skupa bili su Regulatorni program Vlade Srbije u oblasti voda, diskusioni papir o stanju implementacije Direktiva u oblasti voda i usklađivanje i primena propisa u oblasti voda i zaštite prirode od značaja za Istočnu Srbiju.

Na ovom skupu govorilo se o Poglavlju 27 koje se tiče životne sredine i klimatskih promena, a koje je neophodno integrisati u naše sisteme pre ulaska u Evropsku uniju. Ono je najobimnije i najskuplje poglavlje, potrebno je implementirati više od 300 pravnih akata. Govornici su dodali da je cilj skupa  bolje razumevanje procesa pridruživanja EU i da se spozna dokle je Srbija stigla sa usklađivanjem sa propisima EU i šta nas još čeka do kraja procesa.

Istaknuto je da su ulaganja u sektor voda značajno smanjena i da je jedan od velikih problema nedostatak investicija u prečišćavanje otpadnih voda. Takođe se govorilo i o tome da je značajno da osim države i lokalne samouprave budu svesne svoje uloge u budućem procesu pridruživanja EU.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *