RAZREŠENA DILEMA: Voda sa arteskih česama u Zaječaru ISPRAVNA i ČISTA (VIDEO)

Nakon “sulude” inicijative vlasnika hotela Srbija TIS da se započne sa uništavanjem arteskih česama u Zaječaru i njihovim priključivanjem na gradski Vodovod, jer je, prema rezultatima niškog Zavoda za javno zdravlje, voda sa njih neispravna za piće, Udruženje građana “Za česme”  je angažovalo zaječarski Zavod za javno zdravlje da uzorkuje vodu i uradi neophodne analize. Rezultati su pokazali da je voda sa uzorkovanih česama potpuno ispravna za ljudsku upotrebu.

Stručnjaci zaječarskog Zavoda za javno zdravlje, su dobili gotovo identične rezultate kao i njihove kolege iz Niša, ali je zaključak bio suprotan, odnosno da je voda potpuno ispravna za piće. Problem je zapravo jer je ZZJZ Niš, dobijene rezultate tumačio po metodologiji koja se koristi za gradske vodovode i hemijski tretiranu vodu. 

Prema rečima stručnjaka zaječarskog Zavoda za javno zdravlje, dobijene vrednosti koje odstupaju od vrednosti koje su propisane za gradske vodovode i hemijski tretiranu vodu, predstavljaju zapravo specifičnosti arteskih voda i ni na koji način ne utiču negativno na zdravlje ljudi.

Inače, zaječarski Zavod je više od trideset godina analizirao vodu sa arteskih česama, sve do ove godine kada je posle javne nabavke taj posao dodeljen niškom Zavodu. Od tada javnost u Zaječaru uzbunjuju obaveštenja da voda sa pojedinih česama nije za piće. 

Iz Udruženja “Za česme” poručuju da je problem zaječarskih arteskih česama došao do nivoa apsurda i da se sa najvećim prirodnim bogatstvom Zaječara postupa neodgovorno i zlonamerno. Najviše nas brine što štetne postupke čine institucije poput Ministarstva rudarstva i energetike, a zaključak niškog Zavoda je u najmanju ruku zbunjujuć i poslužio je za manipulaciju javnosti, kako bi vlasnici hotela započeli sa uništavanjem česama. Takođe dugogodišnje zapuštanje česama od strane Gradske uprave Zaječar je očigledno, a kulminacija takvog odnosa je zvanična inicijativa za priključivanje česama na gradski Vodovod. Potpuno je neprihvatljivo i da GU Zaječar plaća kontrolu vode niškom Zavodu, čija mišljenja zbunjuju javnost i potpuno čistu i neškodljivu vodu predstavljaju kao štetnu za ljudsku upotrebu.

Zbog svega ovog, Udruženje “Za česme” će pokrenuti inicijativu da se raskine ugovor sa niškim Zavodom za javno zdravlje i kontrolu vode ponovo poveri zaječarskom Zavodu, koji je taj posao obavljao duže od 30 godina, zaključio je predsednik udruženja Boban Pogarčić.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *