U Zaječaru obeležen 1. decembar – Svetski dan borbe protiv side (FOTO)

Timočki omladinski centar i Omladina JAZAS-a Zaječar i ove godine obeležili su Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.

Centralna aktivnost održana je na Trgu oslobođenja u Zaječaru, gde su volonteri TOC-a i JAZAS-a delili sugrađanima informativne brošure o polno prenosivim infekcijama, a deljeni su i prezervativi i „ljubavni paketići“

Aktivisti pomenutih omladinskih organizacija, u saradnji sa đačkim parlamentima srednjih škola u Zaječaru, u dvorištu srednjoškolskog centra tokom velikog odmora razgovarali su sa svojim vršnjacima o reproduktivnom zdravlju, zdravim stilovima života i kako se zaštiti od polno prenosivih bolesti.

U svetu sa sidom živi skoro 37 miliona ljudi, pretežno u Africi saopštila je agencija UN za borbu protiv side, povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side. Ovaj dan se obeležava u Srbiji pod sloganom „Ubrzano do kraja AIDS epidemije“.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30 odsto novotkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima obolevanje i umiranje mladih osoba.
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *