U Negotinu održan Globalni klimatski marš

Povodom održavanja samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koji sutra počinje u Parizu i koji će trajati do 11. decembra, na kome će prisustvovati oko 150 svetskih lidera, 195 država članica UN, i u Negotinu je održan Globalni klimatski marš za smanjenje emisije štetnih gasova. Najmlađi negotinci sa ovog marša poručili su svetskim liderima da sačuvaju našu planetu.
 
U promotivnoj sali Narodne bibiloteke „Dositej Novaković” o uticaju klimatskih promena i čistoj energiji, prezentaciju je održao profesor geografije Zoran Radojčić. Bio je to Zeleni čas na kome su prisutni bili posluženi zelenim čajem. Polučasovni program o čistoj planeti koji je pripremila Vesna Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti i u kome su učestvovali učenici Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice, Negotinske gimnazije i Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ održan je u Muzičkom paviljonu. Posle završetka programa svi učesnici i prisutni, koji su imali na sebi neki detalj zelene boje ili zelene majice, napravili su zeleno srce ispred zgrade Opštine. Na kraju je usledio i simbolični marš učesnika do gradske fontane i povratak do Gradskog parka.“
 
Ceo program je organizovan na inicijativu Lidije Vuković Tomović, profesorke engleskog jezika i aktivistkinje globalnog pokreta „AVAAZ“ koji okuplja više od 40 miliona aktivista širom sveta. Osim u Negotinu, Globalni marš je u Srbiji održan i u Beogradu i Novom Sadu, ali i u svim većim gradovima širom sveta.
 
Na samitu u Parizu trebalo bi da se postigne novi globalni sporazum koji bi zamenio Protokol iz Kjota, koji je istekao 31. decembra 2012. Novi sporazum koji treba da stupi na snagu 2020, okupio bi sve države pod jednim zajedničkim ciljem – smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, sa ciljem da se globalno zagrevanje 2100. zadrži na dva stepena Celzijusa. Nauka tvrdi da prema sadašnjim trendovima emisije gasova sa efektom staklene bašte, svetu preti zagrevanje od četiri stepena i više, što će dovesti do više poplava, suša, porasta nivoa mora, širenja bolesti i sukoba oko resursa.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *