Globalni marš u Negotinu povodom smanjenja emisije štetnih gasova

Pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, u organizaciji Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ u nedelju, 29. novembra u centru grada biće održan program „Zeleno,

„Opština Negotin je prihvatila predlog naše sugrađanke Lidije Vuković Tomović, profesorke engleskog jezika i aktivistkinje globalnog pokreta „AVAAZ“ da u nedelju, 29. novembra organizuje globalni marš koji je deo kampanje globalnog veb pokreta „AVAAZ“. Ovaj pokret okuplja više od 40 miliona aktivista širom sveta. Cilj akcije je da se, dan pre održavanja 21. konferencije o klimatskim promenama, na kojoj će u Parizu, o ovom važnom pitanju odlučivati lideri 190 zemalja, pošalje poruka o važnosti smanjenja emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Negotin će toga dana biti deo sveta i globalne poruke koju će poslati ljudi sa šest kontinenata.“ , izjavila je najavljujući događaj Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu i turizam.

U Srbiji će osim u Negotinu, globalni klimatski marš biti održan u Beogradu i Novom Sadu, u okruženju još u Rumuniji i Makedoniji.

„ Naša akcija je i svojevrsna edukacija ne samo đaka koji će biti najbrojniji učesnici već i svih prisustnih. Pozivam naše sugrađane da nam se toga dana pridruže i budu deo poruke koju ćemo, u obliku zelenog srca koje ćemo svi mi napraviti u centru grada, poslati istog časa u svet.“ dodala je Panićeva.

Ispred organizatora, medijima se obratio Milorad Grbović, v.d. direktora Narodne bibiloteke „Dositej Novaković.

„U 12 časova u promotivnoj sali biblioteke o uticaju klimatskih promena i čistoj energiji, prezentaciju će održati profesor geografije Zoran Radojčić. Biće to Zeleni čas na kome će prisutni biti posluženi zelenim čajem. Polučasovni program o čistoj planeti koji priprema Vesna Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti i u kome učestvovuju učenici Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice, Negotinske gimnazije i Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ zakazan je za 13 časova u Muzičkom paviljonu. Posle završetka programa svi učesnici i prisutni, koji treba da imaju neki detalj zelene boje, postaće deo zelenog srca ispred zgrade Opštine. Na kraju će uslediti i simbolični marš učesnika do gradske fontane i i povratak do Gradskog parka.“ rekao je direktor Milorad Grbović.

Tehničku podršku pružiće Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Služba za zaštitu životne sredine OU opštine Negotin. U slučaju padavina program će biti preseljen u hol Doma kulture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *