Objavljen novi dvobroj zaječarskog Razvitka

Danas je u Zaječaru predstavljen novi dvobroj (247-248) zaječarskog časopisa za društvena pitanja, kulturu i umetnost “Razvitak”. Jedan od najstarijih srpskih časopisa (prvi broj izašao 1961.) predstavili su u ime izdavača Dragana Tomić Bešir iz Centra za kulturu i turizam i glavni i odgovorni urednik Zoran Cvijetićanin.

Na korici “Razvitka” je fotografija Nikole Pašića iz 1926. godine, našeg zemljaka i velikog političara, a ovaj dvobroj upravo i otvara tekst urednika Zorana Cvijetićanina o “Enigmi Pašićevog rođenja”, u rubrici Trajanja i podsećanja. Priča o “Dolasku Knjaza Miloša u Gurgusovac” Miroslava Bate Blagojevića, otkriće čitaocima kako je Knjaževac dobio ime. U rubrici “Vidici” možete između ostalog pročitati tekst Ivana Potića o “Festivalu savremene umetnosti ZALET i njegovom kulturološkom značaju”, a za ljubitelje aforizama tu je ova kratka forma poznatih zaječarskih aforističara.

Urednik Zoran Cvijetićanin napominje da rubrika Zdravlje i nauka, prvi put donosi tekst iz matematičke nauke – “O jednoj osobini trinoma” Dragoljuba S. Jovića. O službi nuklearne medicine zaječarskog ZC pišu dr Petar Paunović i dr Željka Aleksić.

Pri kraju ovog dvobroja je rubrika Slave i pomeni, a u rubrici Sa starih fotografija čitaoci se mogu podsetiti zaječarskih arteskih česama pod naslovom “Česme izvor života”.

Na promoci je najavljeno da će naredni jubilarni dvobroj “Razvitka” (249-250) izaći već u januaru 2016. Ovaj broj i neke ranije, zainteresovani mogu nabaviti u prostorijama Centra za kulturu i turizam u Zaječaru.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *