Lazarev kanjon i Lazareva pećina (VIDEO)

U istočnoj Srbiji, nedaleko od Bora, na obodima planine Kučaj, nalazi se Lazarev kanjon. Na završetku Lazarevog kanjona, nalazi se i Lazareva pećina. Ovaj svojevrsni spomenik prirode, pod zaštitom je države i proglašen je za prirodno dobro prve kategorije.

Kanjon i pećina predstavljaju jedan od najimpresivnijih elemenata reljefa Kučaja i jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta na Balkanu i ogroman turistički kapacitet tog dela Srbije.
 
Usečen u debele krečnjačke stene ispod Malinika, Lazarev kanjon predstavlja najduži i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji. U najužem delu širok je samo 3 do 4 metra, a dubina kanjona na nekim mestima dostiže i 500 metara. Spomenik prirode Lazarev kanjon prostire se na površini od 1775 hektara. Do sada je u kanjonu otkriveno više od 70 speleoloških objekata, od kojih je najveća i najznačajnija Lazareva pećina.
 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: reportaže Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *