Izložba “Vukova putovanja” u Negotinu

Do 3. decembra Negotinci i gosti ovog grada mogu razgledati izložbu “Vukova putovanja”, u galeriji Muzeja Hajduk Veljka, koju je priredio Miroslav Terzić, istoričar Muzeja jezika i pisma u Tršiću.  
 
Za Vuka Karadžića se može reći da je bio jedan od najvećih putnika svoga doba. Njegova putovanja bila su uglavnom u tesnoj vezi sa njegovim radom i imala su višestruk značaj kako za njega lično, tako i za srpsku kulturu u celini. Na ovim putovanjima upoznao je mnoštvo znamenitih naučnika i umetnika, putovanja su mu pomogla da sazri i formira se kao naučnik i stvaralac. Istovremeno, putujući po starom kontinentu, Vuk je na najbolji način upoznavao evropsku kulturnu javnost sa našom narodnom kulturom o kojoj oni nisu znali gotovo ništa. Neki od najumnijih ljudi ondašnje Evrope upoznali su se sa našom istorijom, jezikom i narodnim stvaralaštvom upravo preko Vuka i njegovog rada. Nepunih deset godina nakon objavljivanja njegovih prvih dela Pismenice i Pjesnarice (1814), čitava učena Evropa interesovala se za naše narodne umotvorine, naročito pesme. Zahvaljujući Vuku, srpska kultura steći će slavu kakvu nikada, ni pre ni posle njega nije imala.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *