Petak 13. – najpopularnija fobija

Poreklo verovanja u nesreću povezanu sa petkom 13. do danas nije precizno razjašnjeno. Cela situacija verovatno potiče još iz biblijskih vremena jer je 13. gost na Poslednjoj večeri izdao Isusa koji je kasnije, razapet u petak. Takođe, navodno su Adam i Eva upravo u petak ubrali jabuku koja ih je zauvijek isterala iz raja.

Za petak 13. i numerolozi imaju objašnjenje. Naime, broju 13 smeta pozicija koju ima iza broja 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem jer je u godini 12 meseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Herakle je odradio 12 zadataka, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su Sveta tri kralja, a u paketu je 12 jaja.

Međutim nauka ima nešto drugačije gledanje. Strah od petka 13. možda nije racionalan, ali je i te kako realan. U pitanju je jedan od najpopularnijih fobija i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.

Evo još nekih zanimljivosti.

Veliki broj bolnica nema sobu sa brojem 13, neki neboderi ni taj sprat, a ni aerodromi nisu imuni pa katkad izostave Izlaz broj 13.
    
Američki predsjednik Frenklin Delano Ruzvelt nije putovao 13. u mjesecu, niti je ikad ugostio trinaestero ljudi za stolom.
    
Napoleon i američki predsjednik Herbert Huver takođe su imali nenormalan strah od trinaestice, bili su triskaidekafobi.
    
Mark Tven jednom je bio predviđen kao 13. gost na nekoj zabavi i prijatelj mu je rekao da ne ide.

Četiri od 12 filmova „Petak 13″ bila su prikazana baš na petak 13.
    
Uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine.

Prema gregorijanskom kalendaru najveća je vjerovatnoća da će 13. u mjesecu pasti baš u petak nego bilo kog drugog dana u sedmici. U stvari, u bilo kom periodu od 400 godina, 13. pada u ponedeljak 685 puta, utorak 685 puta, sredu 687, četvrtak 684, petak 688, subotu 684 i nedelju 687 puta.

    
 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *