Završeni 24. Dani Zorana Radmilovića – najbolji glumac Branislav Trifunović (VIDEO)

Nakon 11 festivalskih večeri sa isto toliko predstava iz Beograda, Šapca, Kragujevca, Kraljeva, Virovitice, Banja Luke i Zaječara, sinoć se spustila zavesa na 24. “Dane Zorana Radmilovića” u Zaječaru.

Nagrada Zoran Radmilović, za najboljeg glumca na 24. “Danima Zorana Radmilovića” pripala je Branislavu Trifunoviću za ulogu Vojvode u predstavi “Strujosek” –  Ateljea 212 iz Beograda, odlučio je stručni žiri ovogodišnjeg festivala, kojim je predsedavao glumac Tihomir Arsić, uz članove Nadu Torlak, profesora Univerziteta “Džon Nezbit” i Željka Jovanovića, pozorišnog kritičara.

U obrazloženju žirija navodi se da “nagradjena uloga neguje sećanje na našeg Zorana Radmilovića, evocira uspomenu na njega i doprinosi negovanju slobode glumačkog izražavanja koju je nesebično promovisao veliki glumac u čiju čast se ovaj festival održava već četvrt veka“.

Najbolja predstava festivala, po glasovima publike, je komad “Tri klase i gospođa Nušić” – Beogradskog dramskog pozorišta.

Nagrada “Krstomir Milovanović”, za vizuelni identitet pripala je predstavi “Pop Ćira i pop Spira” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda. “U romantičnoj predstavi “Pop Ćira i pop Spira”, rađenoj u duhu poetskog realizma, scenografijom i kostimima je uspešno vizuelizovana forma pisanog dela Stevana Sremca, mesto koje oslikava radnju u bačkoj ravnici i vreme kojim je predstavljen belle epoque, uz prisutan kulturološki okvir” – navodi se u obrazloženju žirija kojim je predsedavao Bora Dimitrijević, uz članove Ninu Pogarčić i Mirka Stokića.

Nakon uručenja nagrada na zatvaranju festivala, a u čast nagrađenih, ansambl zaječarskog pozorišta odigrao je komad “Mali princ”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *