Skrining raka dojke čuva zdravlje žena (VIDEO)

Rak dojke jedan je od najčešćih karcinoma kod nas, a organizovanim skriningom koji se sprovodi u zaječarskom Zdravstvenom centru, žene su u prilici da ovu opaku bolest otkriju na vreme i izleče se. Za proteklih šest meseci na pregled mamografom pozvano je oko 2.000 žena, a odazvala se tek jedna četvrtina od ovog broja.

Suzana iz Zaječara pobedila je najvažniju bitku svog života. Kada je saznala da ima rak dojke, svoj strah i neizvesnost izlečenja, zamenila je odlučnošću da pobedi i optimizmom koji i danas širi oko sebe: “Mislim da bi mi teško otkrili rak jer je to bila jedna mala kvržica, na dubljem mestu, tako da na mamograf, uz ultrazvuk, treba ići obavezno. Svim svojim drugaricama savetujem i teram ih da idu na taj pregled jer je to nešto najnormalnije raditi za svoje zdravlje u današnjem svetu ovakvih bolesti.”

Aktivizam, solidarnost i iskustvo preneto drugim ženama, veoma je važno u preventivi, ali i tokom lečenja. Međutim, strah i stav da se to nekome drugom dešava, još je dosta prisutno kod žena.

Na skrining raka dojke u zaječarski Zdravstveni centar pozivaju se žene između 50 i 69 godina. Od sredine aprila do sada upućeno je oko 2 hiljade poziva i u početku je odziv bio mali, ali se sada dnevno na mamografu pregleda dvadesetak žena, što čini da je odziv sada oko 24%, rekla nam je direktor Doma zdravlja dr Olgica Stanojlović.

Od blizu 500 žena koje su do sada prošle mamograf, 43 su upućene na dodatnu dijagnostiku, a kod tri je potvrđena patološka promena. Do kraja godine još 880 žena biće pozvano na skrining, a raspored predviđenih godišta, u Dispanzeru za žene, načinjen je i za naredne godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *