Težak život porodice Beriša iz Ilina kod Boljevca (VIDEO)

Aktuelna situacija sa migrantima iz Sirije, podsetila nas je na vreme kada su kolone izbeglica devedesetih godina došle u Srbiju iz Hrvatske i sa Kosova. Uprkos naporima države da im pomogne da se asimiliraju i nastave normalan život u Srbiji, mnogi od njih i dalje teško žive i jedva sklapaju kraj sa krajem. To je slučaj i porodice Beriša sa Kosova koja je svoj novi dom našla u selu Ilino u opštini Boljevac.
 
Porodica Beriša sa Kosova je izbegla 1999. godine. Deset godina su živeli u izbegličkim kampovima po Srbiji, da bi se 2009. godine skrasili u Ilinu kod Boljevca, u kući koju su dobili od nevladine organizacije. Iako teško žive i puno toga im nedostaje, za njih je siromaštvo relativna stvar, jer su deca njihovo najveće bogatstvo.
 
Ova osmočlana porodica preživljava zahvaljujući socijalnoj pomoći od 20 000 dinara, koju devet meseci u godini dobija od boljevačkog Centra za socijalni rad.
 
Od novca koji zarađuju nadničareći po selu, počeli su da rade izolaciju na kući, a tek ove godine su uspeli da se priključe na seoski vodovod i da naprave kakvo takvo kupatilo.
 
Slučaj porodice Beriša, nažalost nije usamljen. Prema podacima Centra za socijalni rad u Boljevcu, broj porodica kojima je potrebna socijalna pomoć je iz godine u godinu sve veći. U 184 porodice koje primaju novčanu socijalnu pomoć živi oko 380 ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *