“Turistički cvet” direktoru zaječarskog muzeja

Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru, dobitnik je ovogodišnjeg priznanja “Turistički cvet” u kategoriji „Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga“.

U obrazloženju priznanja koje je uručeno Bori Dimitrijeviću, navodi se sledeće:

“Za razvoj i napredak društva potrebne su jake i stabilne institucije, a te institucije često čine ljudi koji svoj rad pa čak i život posvećuju upravo napretku i razvoju tih institucija. Kad ih spominjemo teško je govoriti samo o onome što su uradili u prethodnoj godini. Njihovo delo se meri godinama i pojedinačnim doprinosima u razvoju, a u ovom slučaju jednog lokaliteta koje je upisano na Listu prirodne i kulturne baštine sveta. Kad kažemo carska palata Feliks Romulijana, ali i Narodni muzej Zaječar, svi pomislimo na gospodina Boru Dimitrijevića. Feliks Romulijana, ali i Narodni muzej Zaječar, postali su okosnica kulturnog turizma u istočnoj Srbiji, i jedan od aduta u promociji turizma Srbije. Godišnje ga poseti između 50.000 i 60.000 turista iz preko 60 zemalja u svetu. Ono na čemu je gospodin Dimitrijević sada angažovan je realizacija projekata iz programa ADRIA IPA-HERA, u vrednosti od 500.000 evra, kojim će Romulijana dobiti najsavremeniju digitalnu i 3D tehnologiju za prezentaciju i interpretaciju palate i time postati još kompetitivnija na probirljivom svetskom turističkom tržištu, kao i realizacija jedinstvenog projekta pod nazivom „Southeast Europe Digital Documentation“ preko koga će turistima, pre svega u Americi, ali i ostalim zemljama, biti omogućeno da se na najmoderniji način upoznaju sa Putevima rimskih careva.“

Spisak svih ovogodišnjih dobitnika priznanja “Turistički cvet”

1. Kategorija „Turistička organizacija“

Turistička organizacija opštine Knjaževac

2.Kategorija „Turistička manifestacija“

Nišvil džez festival, Niš

3. Kategorija „Receptivna turistička agencija“

Taraturs“, Bajina Bašta

4. Kategorija „Ugostiteljski objekat za smeštaj“

    Hotel

Hotel „Moskva“ Beograd

    Seosko domaćinstvo

 Turističko rekreativni centar „Momčilo Čeković“, Koštunići

5. Kategorija „Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga“

    Organizacija:   RRA Zlatibor

    Pojedinac: Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Zaječar

Specijalna priznanja

 1.Istraživačka stanica Petnica (ISP)

 2.Ekološki centar Radulovački

Priznanje je dobitnicima uručeno minulog vikenda na svečanosti koju je Turistička organizacija Srbije priredila u Palati Srbije. Dodelom ovog najvišeg nacionalnog priznanja u turizmu Srbije, ujedno se svake godine obeležava i Svetski dan turizma, čime se ukazuje na izuzetno veliki značaj turizma za sveukupni privredni i društveni razvoj naše zemlje.
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *