Premijera predstave o Mokranjcu i u Zaječaru

Nakon uspešnog premijernog izvođenja predstave “Mokranjac, čovek svoje umetnosti”,  u okviru jubilarnih 50. Mokranjčevih dana u Negotinu, ovaj komad rađen po tekstu Maje Čolović Vasić i u režiji Saše Latinovića,  sinoć je imao i svoju zaječarsku premijeru.

Radi se o biografskom tekstu, koji prikazuje značajne delove iz života našeg najvećeg muzičkog stvaraoca, ukomponovanog horskim pojanjem najpoznatijih dela Stevana Stojanovića Mokranjca. Pored glumaca, Predraga Grbića (Stevan Mokranjac), Selena Ristić Vitomirović (Marija Mica Mokranjac, njegova supruga), Sanje Nedeljković i Miloša Tanaskovića, po rediteljskoj zamisli u drugom, odnosno trećem planu pojavljuju se zaječarski Hor “Lavirint” i Gudački kvartet Škole za muzičke talente “Ripieno” iz Ćuprije.   

“Bila nam je namera da osvetlimo Mokranjca, pored onog što se o njemu uglavnom zna, i iz još nekih uglova, koji nisu dovoljno poznati široj pozorišnoj publici, kao što je njegova sklerotičnost ili taj trenutak kada je skončao svoj život, sa jedne strane. Sa druge,  pokušali smo da napravimo priču o Mokranjcu koja nije stereotipna. Tako smo na scenu postavili i glumce i orkestar i hor, a da svi zajedno deluju kao jedan celina”, kaže reditelj Saša Latinović.

Upravnik Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” Vladan Cerović ističe da je namera bila da se da doprinos najstarijem festivalu ove vrste u zemlji ali i da zaječarsko pozoriste na redovni repertoar postavi komad, koji će moći da gledaju, pored redovne pozorišne publike, i učenička populacija jer tekst, osim te estetske dimenzije ima i opšteobrazovnu.
 
Inače u zaječarskom pozorištu danas počinje prva čitajuća proba komada “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića, koji režira Darko Štetin. U predstavi igra gotovo ceo ansambl zaječarskog teatra, a premijera se očekuje na Danima “Zorana Radmilovića”, koji će biti održani krajem oktobra.   


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *